Nieuws

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie 2022

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie 2022

Geschreven door Kavka - 21/03/2022

Vandaag is het Internationale Dag Tegen Racisme & Discriminatie! Bij Kavka dragen we gelijkheid bijzonder hoog in het vaandel. Dat doen we via verschillende samenwerkingen en trajecten.

#JEUGDTEGENRACISME
Kavka maakt deel uit van #jeugdtegenracisme, een project van verschillende Antwerpse jeugdorganisaties die samen de krachten bundelen om een sterk statement te maken tegen racisme. Het volledige programma van de #jeugdtegenracisme week ontdek je op jeugdtegenracisme.be en krijgt ook doorheen de week updates.

RESOURCES
In de strijd tegen racisme is het belangrijk om het probleem te begrijpen, te (h)erkennen én om je stem te laten horen. Anti-racistisch ben je immers 24/7 en 365 dagen per jaar. Daarom verzamelden we in 2020 al een hoop materiaal voor iedereen die zich hierin wil verdiepen. Het artikel uit 2020 kan je hier terugvinden en barst van de leestips, luistertips, kijktips, volgtips en links naar gidsen, artikels, experten, opiniemakers en activisten.

IN EIGEN BOEZEM
Je inlezen, luisteren en kijken is een goed begin, maar ook alleen dat: een begin. Anti-racistisch zijn betekent open staan voor kritiek, pro-actief plaats maken, pijnlijk zelfonderzoek en algehele systeemverandering. Daarom focussen we ons dit jaar vooral op onszelf en onze gehele werking. Wat kan Kavka doen om het verschil te maken?

INTERCULTURALISERINGSPROCES
Dit jaar zijn we bij Kavka gestart met een interculturaliseringstraject in samenwerking met Hybried. Zij gaan ons helpen met het inclusiever maken van onze werkvloer, het interculturaliseren van ons aanbod en het dekoloniseren van ons blikveld. Waarom bereiken we in verhouding minder jongeren van kleur? Waarom blijft het moeilijk om mensen van kleur aan te werven? Hoe kunnen we een ondersteunende rol vervullen zonder aan white saviorism te doen? Dit zijn lastige en complexe vragen die we moeten durven stellen.

DEKOLINISEER JEUGDWERK
Deze donderdag gaan verschillende Kavka werknemers naar de talk van Moussa Don Pandzou rond het dekoloniseren van jeugdwerk. Wat kunnen we zelf beter doen om racisme te bestrijden? Hoe kunnen we onze sector dekoloniseren? Wat betekent dat eigenlijk? De talk is een initiatief van Kras en gaat door in HetPaleis en maakt onderdeel uit van de agenda van #jeugdtegenracisme.

KAVKA INC.
We hopen dat het duidelijk is dat inclusiviteit, diversiteit en anti-racisme altijd al pijlers zijn geweest voor Kavka. Tijdens de pandemie periode zijn we ook een interne werkgroep rond inclusiviteit gestart: Kavka INC. De bedoeling van Kavka INC. is om continu te blijven werken rond anti-racisme en inclusiviteit en niet enkel op een dag als vandaag onszelf een schouderklopje te geven. We willen een zo inclusief mogelijke Kavka Oudaan en Kavka Zappa op de kaart te zetten. Altijd. Dat doen we op verschillende manieren: door in eigen boezem te kijken en door samen te werken met diverse partners en experten.

DOING BETTER
Racisme is een complex onderwerp en maakt heel wat mensen oncomfortabel. Ook in onze eigen organisatie weten we dat hoe goed onze intenties ook zijn, we een voornamelijk dominant wit team hebben en daar automatisch bias aan gekoppeld is. Ervaar of zie je gedrag in Kavka Oudaan of Kavka Zappa dat je ongemakkelijk doet voelen? Aarzel dan niet om er een vrijwilliger of medewerker over aan te spreken. Wil je iets (anoniem) melden? Neem dan contact op met inhoudelijk coördinator Petra Samuels via petra@kavka.be. Zie je ruimte voor verbetering rond inclusiviteit? Contacteer gerust onze communicatieverantwoordelijke Laurent James via laurent@kavka.be.

ZELF GETUIGE VAN RACISME?
Grijp zelf in als de situatie voldoende veilig is. Dit kan je op verschillende manieren doen: door aanwezig te blijven, andere omstanders betrekken, af te leiden, daders aan te spreken, het afzonderen van de dader of de benadeelde. Erken de mogelijke emoties van degene die het racisme ervaart en neem mogelijk trauma serieus. Bekijk en benader hen niet als slachtoffer maar als aanklager en kijk hoe jij kan helpen, zonder jezelf op te dringen. Doe eventueel beroep op instanties en leidinggevenden.

NUTTIGE LINKS
Veiligheid in gevaar? Bel het noodnummer: 112. Aangifte doen? Dat kan via politieantwerpen.be/blauwe-loket (in Antwerpen) en via unia.be. Online haatberichten? Je kan terecht op haatberichten.be en nohate.mediawijs.be.

Meer info?
watwat.be
orbitvzw.be
tele-onthaal.be
allemaalantwerpenaar.be

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!