INTERVIEW – Take it or Leaf it
Geschreven door Kavka - 25/07/2018
Bijna ieder seizoen vult Leaf, een organisatie die zich inzet voor een duurzame toekomst voor en door jongeren, onze keuken een hele avond met enthousiaste vrijwilligers, verse ingrediënten en heerlijke geuren. Van kerstdiners en Mexicaanse barbecue tot Japanse of Indische gerechten. Het hele jaar door en de wereld rond. Allemaal 100% vegan en de tafeltjes raken snel vol. De organisatie is zo druk in de weer dat we met wat moeite ‘slechts’ vijf mensen uit de top van het team – Riet, Michelle, Kwinten, Lieze en Mittch – te pakken krijgen om het verhaal van Leaf eens op een rijtje te zetten.
Hoe en met welk doel is Leaf ontstaan?
“Leaf is gegroeid uit twee studentenclubs die de handen in elkaar sloegen boven de kookpotten van Kavka voor hun eerste Vega Pop-Up. Inmiddels is die collaboratie samengesmolten onder de aparte benaming Leaf. In de eerste plaats willen we mensen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met hoe lekker en gevarieerd vegan eten kan zijn. Daarnaast zijn we ook gewoon een leuke, jonge groep die graag toffe events op touw zet en zo hopen het geitenwollensokkenstereotype dat veganisme soms met zich meedraagt een beetje neer te halen.”
Jullie hangen steeds info uit over duurzaamheid en het verschil dat je kan maken door minder vlees te eten. Hopen jullie daarmee mensen toch sneller de grens over te trekken?
“We willen mensen daarmee informeren over veganisme en hen daarna zelf een keuze laten maken. Alles of niets, dat werkt niet. We willen het bewustzijn verhogen, maar het is aan jezelf om de stap te zetten, wanneer je er klaar voor bent. Onze vrijwilligers bestaan bovendien zelf uit een mix van vegans en vegetariërs. Wij laten gewoon graag zien hoe vegan maaltijden proeven en krijgen daarop vaak de reactie dat men het verrassend goed vindt. Daarvoor doen we het. Er wordt ook veel mond-aan-mond reclame gemaakt. De ene vegan neemt vrienden mee, en de volgende keer nemen die vrienden op hun beurt weer nieuwe mensen mee.”
Leaf wordt door veel handen gedragen, dat merk je bijvoorbeeld aan de vele vrijwilligers die de keuken in- en uitlopen. Met hoeveel zijn jullie en waar komt dat engagement vandaan om samen al dat werk te verzetten?
“Er zijn zo’n dertigtal vrijwilligers, maar niet iedereen komt tegelijkertijd helpen. Iedereen staat wel volledig achter het concept en daaruit komt het engagement voort. Natuurlijk speelt het ook mee dat we het allemaal erg gezellig houden. We lachen heel wat af, helpen mekaar en lossen elkaar af. Je leert bij ons bovendien veel nieuwe mensen kennen. Niemand kende elkaar hiervoor en nu zijn we goede vrienden geworden.”
Jullie kenden Kavka al als jongerencentrum, maar vanwaar de keuze om jullie events hier door te laten gaan?
“Toen we Kavka contacteerden met het idee van het pop-upkeuken, waren we blij verrast met de kansen die we kregen en de infrastructuur die we mochten gebruiken. De samenwerking verloopt super vlot en het is gewoonweg een hele toffe plek. We merkten eerder bij het zoeken naar zaaltjes dat die vaak heel kaal en zielloos zijn. Kavka heeft duidelijk al een ziel uit zichzelf.”
Wat zou de toekomst nog meer kunnen brengen voor Leaf?
“We willen vooral hard blijven gaan voor wat we momenteel realiseren met de pop-upkeuken, al hebben we zeker ook andere interessegebieden die we ooit willen testen. Zo hebben we in het verleden al eens een documentaireavond georganiseerd. De etentjes zijn echter een gigantisch succes en willen we als hoofdactiviteit houden. Momenteel kunnen we al 150 mensen per avond bedienen, maar het zou mooi zijn om misschien ooit de 1000 te halen. Al vraagt dat wel veel werk en energie, en we willen vooral kwaliteit blijven leveren in plaats van kwantiteit.”
Nog een laatste vraag: wat doen jullie met de opbrengst van zo’n pop-upavond?
“De opbrengst gaat altijd naar een goed doel. Vroeger selecteerde we er voor elke pop-up telkens drie: een goed doel met een sociaal engagement, eentje voor het welzijn van dieren en eentje voor het milieu. Op onze Facebookpagina lieten we mensen mee beslissen over welke goede doelen gekozen werden. Zo hebben we ook eens een varkentje kunnen adopteren bij het dierenopvangcentrum van Forrest & Friends! Nu kiezen we vanuit Leaf naar welk doel de opbrengst gaat.”
Veganisme lijkt aan populariteit te winnen bij de Antwerpse jongeren en het geitenwolkensokkenidee voorbij te steken, mede dankzij organisaties als Leaf. Wie dus wel eens graag een groen blaadje (én veel meer dan dat) lust, volgt best hun Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de komende events!