Nieuws

PLAYLIST – Drum and Bass door Origins

PLAYLIST – Drum and Bass door Origins

Geschreven door Kavka - 23/06/2020

In 2014 besloten Remi en Robin dat ze hun stempel wilden drukken op het Antwerpse nachtleven. Sindsdien hebben de jeugdvrienden een eigen feestconcept uitgebaat waarmee ze verschillende zalen deden vollopen en meerdaagse festivals organiseerden. Na een sabbatjaar zijn ze terug met een gloednieuw concept: Origins. Daarmee verheffen ze één artiest of collectief tot hoofdrolspeler van de avond. Naast platen selecteren, krijgt de artiest immers ook inspraak over de promotie, de lichtshow en de visuals van het event. 

Tijdens het samenstellen van de playlist, werd er heel wat afgelachen. “Er zijn veel mensen bij betrokken geraakt en de laatste week is de playlist organisch verder gegroeid. Het is zeker de moeite om te beluisteren en we staan open voor suggesties om de playlist verder uit te breiden!” Jullie weten wat gedaan.

Hoe zag jullie allereerste event eruit?
Remi: “Het eerste evenement onder de naam Origins stond gepland voor april dit jaar, dus door het coronavirus hebben we dat moeten uitstellen. Spijtig, maar het geeft ons ook wel de kans om er een extra indrukwekkende première van te maken. Als de versoepeling van de maatregelen evalueert zoals voorspeld, dan kan je Origins of IMANU dit najaar verwachten. Deze zomer zijn we wel al van plan om enkele intieme happenings te organiseren. Meer info volgt!”

Deed Origins iets speciaals tijdens de coronacrisis?
Robin: “We hebben bewust gekozen om even op de pauzeknop te duwen. We beseffen dat andere initiatieven, evenementen en festivals nu veel meer nood hebben publiciteit. Origins is tenslotte nog niet officieel gestart en het lijkt contraproductief om nu al volop promo te voeren voor iets dat pas in het najaar mag plaatsvinden. We willen vooral het beste maken van de zomer: kleine concepten uitwerken om de situatie wat op te fleuren en onze lokale bars, clubs en jeugdcentra steunen.”

Even dromen van betere tijden: hoe ziet jullie ideale evenement eruit?
Remi: “Ons ideale evenement zou moeten resulteren in een unieke en memorabele verbintenis tussen de bezoekers en de artiest. Aangezien we de artiest bij elke stap van de organisatie betrekken, krijgt elk event zijn eigen karakter. Het is dus moeilijk om vooraf te zeggen hoe het evenement er daadwerkelijk uit zal zien. We kunnen in elk geval wel garanderen dat de bezoekers een intiem beeld krijgen van wie de artiest is, in al zijn facetten.”

Wie staat op de gastenlijst van dat event?
Remi: “Passie voor muziek is het enige wat op onze gastenlijst staat. We werken niet genregebonden, het is aan de artiest om te bepalen welke muziek er gedraaid wordt. Dat kan gaan van eigen werk, tot nummers die hen inspireren en nieuwe projecten waaraan ze werken. Onze lijst artiesten die we willen uitnodigen is eindeloos en dat maakt het selecteren moeilijk, aangezien we per editie maar op één enkele artiest kunnen en willen focussen.”

Robin: “Voor onze eerste editie hebben we gekozen voor IMANU. Hij maakte al muziek onder zijn alias ‘Signal’, maar we zien nu toch een shift in de stijl waarin hij producet. Het is een enorm interessante blend die vooral binnen de drum ’n bass blijft. Maar dat betreft uiteindelijk alleen zijn eigen productie, wat je kan verwachten op Origins of IMANU is natuurlijk veel breder dan dat.”

Wat is je beste herinnering aan een event dat je in Kavka georganiseerd hebt?
Remi: “Het blijft een onbeschrijflijk gevoel om na vier tot acht maanden voorbereidingstijd achterin de zaal te staan tijdens je event en te zien hoe mensen genieten van je creatie en je passie.”

Robin:Het laatste festival dat we in Kavka Zappa gedaan hebben met ons vorige concept was een vrij emotionele editie. Op een bepaald moment stonden we op een volledig gevulde zaal te kijken waarin iedereen alles aan het geven was, wetende dat het een paar uur later ging stoppen. Ik heb die avond veel puffende gezichten gezien, mensen die echt een time-out nodig hadden omdat ze te hard opgingen in de muziek. Om zes uur ’s morgens hebben we de boel afgesloten. Toen de lichten aangingen zijn er tranen gevloeid bij een paar leden van de crew. Kort gezegd: het was een memorabele nacht.”

Met welk nummer geraken jullie helemaal in the zone voor een event?
Remi: “Ik hou ervan om me helemaal onder te dompelen in de muziek die er die avond aankomt. Dat stimuleert ook de creativiteit om die laatste finishing touches erin te steken. ‘Transit’ van IMANU & Mefjus is het nummer dat mij het meest zin doet krijgen in Origins of IMANU.”

Robin: “Voor mij is het een mix van de klassiekers van artiesten die op die avond zullen optreden. Een goed voorbeeld is de autorit naar Rampage Open Air 2019. Mijn co-piloot zette constant nummers op die heel wat festivalherinneringen deden terugkomen. ‘Party Don’t Stop’ van Darren Styles, Dougal & Gammer is bijvoorbeeld een nummer waar veel leuke herinneringen aan vasthangen. Als ik dat nummer hoor aankomen tijdens een live set, is mijn eerste reflex om zoveel mogelijk vrienden op dezelfde vierkante meter te krijgen en volledig uit de bol te gaan.”

Welk nummer is perfect om na een druk event te ontladen?
Remi: “Voor mij is dat ‘Horizon’ van Monrroe: ideaal na een productie van soms meer dan 30 uur. Het bezorgt me een soort gelatenheid en rust. Ik geniet dan na van onze productie, terwijl ik tegelijkertijd blij bent dat het gedaan is.” (lacht)

Robin: “Ik kan echt genieten van muzikale nummers die veel harmonie bevatten. De dag na een event vind je mij ergens waar er een of andere akkoordprogressie door een set luidsprekers aan het brullen is. Iemand als Maduk is echt een expert op dat vlak. Luister maar naar ‘Life’, ‘Go’ of het recentere ‘Company’. Een andere verplichte shout-out gaat naar ‘Gold’ van KOVEN: al dan niet dé beste producer-vocalistcombinatie in de huidige drum ’n bass-scene.”

Welke albums hebben jullie blik op muziek beïnvloed?
Remi: “Het album ‘Paradise Crossing’ van Stray heeft voor mij toch wel deuren geopend op muzikaal vlak. Het heeft me geprikkeld om verder te graven in verschillende muziekstijlen en stromingen. Daarnaast brengt ‘No More Idols’ van Chase & Status me helemaal terug naar de eerste festivals als puber. In die periode is mijn interesse voor het organiseren van events zich beginnen ontwikkelen.”

Robin: “Op vlak van elektronische muziek ben ik pas vrij laat naar albums beginnen uitkijken. Het eerste album dat ik echt heb stukgedraaid, is ‘UKF Bass Culture 3’, een compilatie-cd met 40 nummers die stuk voor stuk hebben bijgedragen tot mijn toenmalig beeld van de zwaardere elektronische muziek. Ik heb toen geleerd dat muziek meer is dan wat genres kunnen definiëren: ik nodig iedereen uit om de videoclip voor ‘Sledgehammer’ van Savant eens te bekijken op YouTube! Daarnaast is het relatief recente ‘Butterfly Effect’ van KOVEN ook echt de moeite. Hoewel ze vooral bekend zijn voor hun dubstep- en drum ’n bass-nummers, is er enorm veel variatie aan muziek op dat album. Tenslotte kijk ik ook enorm uit naar het nieuwe album van Netsky dat eraan zit te komen in oktober.”

Wat is jullie foutste ‘guilty pleasure’?
Remi: “Geef mij maar ‘Party Don’t Stop’ van Darren Styles, Dougal & Gammer. Perfect om mee op te staan als je drie maanden door Europa aan het rondreizen bent!” (lacht)

Robin: “Dat is zonder twijfel ‘Megitsune’ van Babymetal. Nooit van mijn leven had ik verwacht dat ik zo hard kon opgaan in een nummer van een Japanse metal-, zang- en dansgroep. Op het eerste zicht lijkt het een heel poppy en girly sing-alonggroepje, maar niets is minder waar!” (lacht)

Welke locatie verkiezen jullie: Kavka Oudaan of Kavka Zappa?
Remi: “Dat is zeker geen makkelijke vraag. Kavka Zappa is vele jaren de thuis geweest van onze evenementen, maar Kavka Oudaan is de plaats waar we het vaakst samenkomen met alle vrijwilligers en waar verschillende andere initiatieven doorgaan.”

Robin: “Dat is alsof je een ouder vraagt om te zeggen wie zijn favoriete kind is! (lacht) Beide zalen hebben hun eigen karakter. Omdat Kavka Zappa groter is, biedt die meer opportuniteiten om echt iets geks neer te zetten, maar de club van Kavka Oudaan is intiemer waardoor je er gezellige avonden kan organiseren, en het ligt ook veel centraler dan Kavka Zappa. Ik zou daarom voor Kavka Oudaan kiezen.”

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!