Nieuws

10 tips voor de perfecte studiepauze

10 tips voor de perfecte studiepauze

Geschreven door Kavka - 11/01/2019

Heel wat studenten zitten midden in de blok. Om hen te steunen stellen we al enkele schooljaren via STUDY360 een lokaal ter beschikking om te studeren. In die pop-upstudieplek wordt dus niet alleen het blokleed, maar ook de pauze gedeeld, en dat maakt deze periode voor heel wat studenten al een pak aangenamer. Vandaag geven we tien tips om beter te ontspannen cadeau, want het belang daarvan wordt nog veel te vaak onderschat. Vorige week gaven we al tien tips om beter te blokken, vergeet die zeker ook niet te bekijken!

  1. Plan je pauze. Pauzeren is belangrijker dan je denkt. Je hersenen hebben af en toe rust nodig om de geziene leerstof te verwerken en om zich opnieuw klaar te maken voor nieuwe materie. Wie zijn brein geen rust gunt, zal ook niets meer onthouden, zo simpel is het. Plan dus elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze van ongeveer een kwartier. ’s Middags en voor het slapengaan kan je best wat langer afleiding zoeken.
  2. Pauzeer niet aan je bureau. Gun jezelf eens een ander uitzicht dan je tafel of laptop. Je voelt je erna gegarandeerd een pak frisser in je hoofd.
  3. Beweeg! Die zetel ziet er ongetwijfeld waanzinnig verleidelijk uit, maar je concentratie zal niet beteren door erin te gaan hangen. Het is veel efficiënter om even naar buiten te gaan en een frisse neus te halen of even te sporten. Lichaamsbeweging kalmeert het brein en vermindert stress. Kavka Oudaan ligt midden in de stad, dus er is altijd wel wat te zien en te beleven in de buurt. Loop eens naar de Groenplaats en terug, of ga wat springtouwen op het binnenplein als je vreest dat je de winkels (en de solden!) niet zal kunnen weerstaan 😉
  4. Lach. En daarmee bedoelen we niet dat je op YouTube op zoek moet naar kattenfilmpjes. Sla liever een praatje met een studiegenoot. De kans is groot dat jullie spontaan de slappe lach krijgen.
  5. Luister naar muziek (en dans!). Maak een playlist waarin je je favoriete en meest dansbare nummers opslaat. Draai het volume hoog en laat je even helemaal gaan!
  6. Maak je pauze sociaal. Echt sociaal contact kan wonderen doen als je je alleen op de wereld voelt met de cursus. Als je face-to-face praat met je vrienden produceren je hersenen veel meer feelgood stofjes dan als je een virtueel gesprek zou voeren. Ook daarom is het ideaal om te komen blokken in Kavka Oudaan: je bent er nooit alleen.
  7. Maak je pauze nuttig. Ga om boodschappen, ruim je bureau op, maak samen met een studiegenoot een gezonde maaltijd klaar … Dan zijn die dingen ook ineens gebeurd!
  8. Doe een dutje. Powernappen werkt echt, op voorwaarde dat je je aan een paar richtlijnen houdt. Dut nooit langer dan 20 minuten en probeer je slaapje in de vroege namiddag in te lassen. Op die manier verhoog je je cognitieve vaardigheden zonder je studieritme overhoop te halen.
  9. Mediteer. Wetenschappers ontdekten dat een paar minuten mediteren per dag goed is tegen stress, vermoeidheid en slapeloosheid. Misschien is het nu wel het moment om Headspace te testen?
  10. Slaap voldoende. Dat wil zeggen: zeven tot negen uur per nacht. Het kan wel verleidelijk klinken om vlak voor een examen gewoon nachtje door te doen, maar dat in feite averechts als je moet studeren. Je hersenen hebben die rust immers nodig om de nieuwe kennis op te slaan. Volgens onderzoek zouden zelfs korte slaapsessies helpen.

Wil je je stoeltje reserveren om bij ons te komen blokken? Dan kan via DEZE LINK.

Meer tips of nood aan een gesprek? Je kan dagelijks chatten met TELEBLOK tussen 18u en 23u.

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!