Nieuws

10 tips om te blokken als een pro

10 tips om te blokken als een pro

Geschreven door Kavka - 09/01/2019

Heel wat studenten zitten midden in de blok. Om hen te steunen stellen we al enkele schooljaren via STUDY360 een lokaal ter beschikking om te studeren. In die pop-upstudieplek wordt dus niet enkel het blokleed, maar ook de pauze gedeeld, en dat maakt deze periode voor heel wat studenten al een pak aangenamer. Vandaag doen we de studenten tien tips cadeau om beter te studeren. Volgende week komen tien tips om beter te ontspannen aan bod, want het ene kan uiteraard niet zonder het andere!

  1. Luister naar je lichaam. Dat klinkt heel cliché, maar net daarom schuilt er ook een waarheid in. Iedereen is anders en heeft daarom ook andere behoeftes. De ene is een vroege vogel, de andere een nachtraaf. Onderzoek wanneer jij het best geconcentreerd kan werken en plan je dag (of nacht) ernaar.
  2. Verspreid studeermomenten. Akkoord, daarvoor is het nu misschien wat laat, maar het is veel efficiënter om tijdens het jaar al te studeren zodat je tijdens de blok enkel nog maar moet herhalen. Maar ook wie de blok heeft uitgesteld tot nu kan baat hebben bij goede pauzes. Marathonsessies hebben geen zin als je leerstof wil onthouden. Hoe je je pauzes best invult, ontdek je volgende week! En neem deze tip alvast mee naar het volgende semester 😉
  3. Ga voor de 8-8-8-regel. Ritme en regelmaat zijn heilig wanneer je studeert, en deze regel kan je daarbij helpen. Probeer een ritme te vinden waarin je 8 uur slaapt, 8 uur studeert en 8 uur ontspant. Om dat in de gaten te houden, kan het helpen om effectief op te schrijven hoe laat je start en stopt met studeren en ontspannen. En vergeet uiteraard je wekker niet te zetten als je gaat slapen.
  4. Beschouw de inhoudstafel als heilig. Hou die altijd bij de hand zodat je elk hoofdstuk kan situeren in het grotere geheel. Schrijf de belangrijkste trefwoorden bij de verschillende hoofdstukken en probeer aan de hand daarvan de inhoud te reconstrueren.
  5. Breng structuur aan. Probeer niet alleen leerstof te onthouden, maar tracht er een nieuwe structuur in aan te brengen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door verbanden te leggen met andere leerstof of door oude notities aan te vullen met nieuwe nota’s uit je handboek.
  6. Studeer actief. Vaak denken studenten dat het nuttig is om leerstof die ze al bekeken hebben te herlezen om ze beter te onthouden, maar ook hier heeft onderzoek aangetoond dat dat maar heel oppervlakkig gebeurt en dus een vals gevoel van zekerheid oplevert. Probeer in plaats daarvan actieve studiemethodes te gebruiken zoals jezelf overhoren, blijven doorvragen (waarom is dat zo?) en de leerstof in eigen woorden uitleggen. Meer actieve studiemethodes kan je hier ontdekken.
  7. Wees zuinig met je markeerstiften. Ja, het ziet er allemaal wel leuk uit, zo’n cursus vol kleur, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dat helemaal niet goed werkt om dingen beter te onthouden. Uiteraard betekent dat niet dat je je markeerstiften moet bannen van je bureau, maar gebruik ze enkel om woorden te markeren die helpen om de leerstof achteraf makkelijker te reconstrueren.
  8. Stel vragen. Deze tip is volgens sommigen dé beste manier om te blokken. Zelfs als je het antwoord niet meteen weet, zorgt deze methode ervoor dat je de leerstof beter onthoudt.
  9. Laat je niet afleiden door social media. WhatsApp, Instagram, Facebook, Twitter … Ze zijn allemaal dodelijk voor je concentratievermogen. Zet je gsm of notificaties uit terwijl je blokt, de wereld zal écht niet vergaan omdat je even niet bereikbaar bent. Altijd leuker om achteraf zélf vakantiefoto’s te posten dan naar die van anderen te moeten kijken terwijl jij blokt voor de tweede zit, toch?
  10. Denk na over wat je eet. Eet gezond (hello brainfood!) en drink voldoende water. Laat je niet verleiden tot junkfood of zware maaltijden. Die maken namelijk je suf en slaperig, niet meteen handig als je moet studeren. Ga voor lichte maaltijden en gezonde tussendoortjes in zoals yoghurt, noten en fruit.

Wil je je stoeltje reserveren om bij ons te komen blokken? Dan kan via deze link.

Meer tips of nood aan een gesprek? Je kan dagelijks chatten met Teleblok tussen 18u en 23u.

Foto: Gate15

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!