Nieuws

Burenhinder

Burenhinder

Geschreven door Kavka - 03/03/2021

Tijdens het weekend van 6 en 7 maart lanceren zeven jonge vrouwelijke ravers Burenhinder: een collectief dat harde elektronische muziek combineert met unieke visuals. Geen beter moment dan Internationale Vrouwendag om deze all-female groep te lanceren met een livestream vanuit Kavka Zappa. Ariana (21), drijvende kracht achter Burenhinder, legt uit waarom en hoe ze meer vrouwelijkheid in de rave-community wil brengen.

Ik ben heel benieuwd naar het verhaal achter Burenhinder. Wie zijn jullie en hoe zijn jullie het collectief geworden waarmee jullie nu naar buiten treden? 

Ariana: “Burenhinder geeft vrouwelijke artiesten die zich verbonden voelen met de rave-cultuur een platform waar ze veilig kunnen netwerken en groeien. Het idee om een all-female collectief te starten is beginnen borrelen toen ik anderhalf jaar geleden begon met draaien. Ik merkte dat mijn vrouw-zijn een grote rol speelde in de mening die andere dj’s over mij vormden en dat uitte zich zowel in positieve als negatieve discriminatie.”

“Op een dronken avond deelde ik mijn idee met wat vriendinnen en plots lagen het concept en de naam op tafel. De concrete invulling bleef door de corona-maatregelen nog lang vaag, maar dat gaf me ook de tijd om vrouwelijke leden te zoeken om Burenhinder te vervolledigen. Intussen zijn we een multidisciplinair collectief dat voorlopig bestaat uit drie dj’s (Camilla, Lola en mezelf), een vj (Marie), een studente vrije grafiek (Marieke), een studente textielontwerp (Isabel) en een studente evenement- en projectmanagement (Yinthe).”

Wat willen jullie met Burenhinder doen en bereiken?

“In de toekomst willen we fysieke feesten organiseren, maar de pandemie stelt ons geduld helaas nog even op de proef. Toch kunnen we niet wachten om ons collectief voor te stellen aan het grote publiek. Met de livestream willen we al een voorproefje geven van wie we zijn en wat we te bieden hebben.”

“Uiteindelijk willen we met Burenhinder een platform creëren waar we vrouwelijkheid kunnen vieren aan de hand van harde elektronische muziek. Het lijkt alsof alles wat vrouwelijk is lief en zacht moet zijn en dat stigma willen we met Burenhinder doorbreken. Vrouwen kunnen de hoogste BPM’s draaien en het grootste publiek laten stampen.”

“Daarnaast willen we vrouwelijke artiesten steunen en een safe space creëren voor ravers. We zijn trouwens altijd op zoek naar vrouwelijk talent dat we mee in de kijker kunnen zetten!”

De rave-cultuur lijkt overwegend mannelijk, is dat ook effectief zo?

“Ja, zowel de rave-cultuur als de brede dj-cultuur worden gedomineerd door mannen. Een line-up die overwegend uit vrouwelijke artiesten bestaat komt zelden voor, tenzij die opzettelijk zo is samengesteld.”

“Dat was ook heel opvallend in het VRT-programma Platendraaiers. Het was nogal ongemakkelijk om te zien dat we totaal niet gerepresenteerd werden in die documentaire. POC of vrouwen zijn er gewoonweg amper in te bespeuren. Dat versterkte het idee dat we moeten tonen hoeveel vrouwelijk talent er over het hoofd werd gezien.”

Wat is het belang van een all-female rave-collectief?

Met Burenhinder willen we een safe space creëren voor vrouwen in de rave-community. Onze vrouwelijkheid kan dan zorgen voor een groter veiligheidsgevoel. Op onze events is iedereen welkom, maar seksueel overschrijdend gedrag wordt absoluut niet getolereerd. Wie op een van onze feesten wordt lastiggevallen, kan terecht bij een all-female organisatie. Ieder van ons heeft in het verleden al eens een slechte ervaring meegemaakt op de dansvloer en we weten dat de drempel om dan op een man af te stappen voor hulp groot kan zijn. Door een mannelijke organisatie worden we vaak ook niet serieus genomen.”

“We hanteren een nultolerantiebeleid rond seksueel overschrijdend gedrag en zo willen we ons ook profileren. We hopen dat mensen met zulke bedoelingen dan ook niet komen opdagen. Het is een troef die we in de Antwerpse rave-community zeker nodig hebben.”

Let’s support each other! Naar welke andere vrouwelijke rave-artiesten kijken jullie op?

Op onze line-up staan enkele externe rave-artiesten waar we allemaal enorm naar opkijken zoals Lil Rhiz0me, Dani Rev, Ani Klang en Swan Meat. Daarnaast zijn Kilbourne, Somniac One, estoc, Sentimental Rave, Alexi Shell en Alice Glass zeker het vermelden waard als pioniers in de rave-scene. Ten slotte zijn vj’s Malika Maria Artwork en vj Ekpop ook grote inspiratiebronnen!”

Tijdens het weekend van 6 en 7 maart wordt Burenhinder gelanceerd met een livestream vanuit Kavka Zappa. Volg de events telkens vanaf 20.00u op Twitch! Alle info over het event vind je hier.

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!