Nieuws

Mathias over de nieuwe BAAS sessies

Mathias over de nieuwe BAAS sessies

Geschreven door Kavka - 02/09/2020

“Alle rare en gekke ideeën zijn welkom bij ons. Met onvoorwaardelijke liefde aandachtig luisteren is essentieel om het vlammetje van de motivatie aan te steken.”

BAAS creëert ruimte voor jonge ondernemers om hun dromen na te jagen en biedt daarbij een gratis coachingtraject aan. Mathias staat als bondscoach bij BAAS dagelijks in contact met jongeren met een idee. We spraken hem over de nieuwe sessies die in oktober van start gaan, over onvoorwaardelijke liefde voor ondernemerschap en over de veranderende ondernemersmentaliteit.

BAAS bestaat vijf jaar! Wat is het hoogtepunt geweest van de afgelopen jaren?
Mathias: “De afgelopen jaren zijn we langzaam maar zeker gegroeid in onze werking en capaciteit. Na vijf jaar zijn we trots op de stabiele werking die we hebben opgebouwd in Antwerpen en het aantal jonge ondernemers dat al van start is gegaan als BAAS’er.”

“Daarnaast hebben we volop geëxperimenteerd in andere steden. Onder de noemer BAAS XS organiseerden we tot nu toe al in Lier, Geel en Mechelen een pop-upweek rond jong ondernemerschap in samenwerking met het lokale ecosysteem. De sessies werden daar met veel enthousiasme ontvangen. Het experiment en de samenwerking met andere steden blijft ons uitdagen en is zeker voor herhaling vatbaar.”

De nieuwe sessies van BAAS, wat mogen we daarvan verwachten?
“De nieuwe trajecten zijn langer en uitgebreider geworden, omdat we directer willen inspelen op de vragen die er zijn voor elk specifiek moment. De informatie die we verschaffen gaat daardoor veel beter aansluiten bij de fase van jouw idee.”

“Binnenkort starten we met een traject waar we een heel jaar lang aan ideeontwikkeling doen. In oktober en november gaan we aan de slag met sessies voor mensen met ‘geen-idee’. Vanaf februari start een reek sessies voor mensen met een ‘pril-idee’. Daarop volgen sessies voor ‘pre-starters’ en ‘starters’. Die nieuwe structuur zorgt ervoor dat mensen kunnen doorstromen van de ene naar de andere sessies. Zo kan iedereen zijn ideeën op zijn eigen tempo ontwikkelen.”

“Je gaat je idee kunnen aftoetsen bij andere starters en BAAS-alumni, waardoor je direct feedback krijgt van starters die ook in jouw schoenen hebben gestaan.”

Nadat je de sessie hebt overlopen en je jezelf BAAS 2020-2021 mag noemen, wat volgt er dan?
“Na het eerste feedbackmoment van de ‘geen-idee’ sessie kan je doorstromen naar de volgende sessies, maar kan je ook direct persoonlijke coaching krijgen. Vroeger vond de coaching één keer per maand plaats, nu zal dat op jouw eigen tempo bepaald worden. Met behulp van de coaching kan er individuele feedback worden gegeven en proberen we je door te verwijzen naar de juiste personen om je verder te helpen met jouw onderneming.”

Hoe speelt BAAS in op de veranderende behoeftes van jonge ondernemers? Zeker in tijden waarin veel verandering plaatsvindt?
“We merken dat jongeren veel meer baat hebben bij een persoonlijke aanpak. Voor jongeren draait ondernemen vooral rond passie en de creatie van tastbare verhalen. De stap om te gaan ondernemen wordt veel sneller gezet als er geluisterd wordt naar ieders individueel verhaal. Door de nieuwe, uitgebreide sessies en de persoonlijke coaching willen we inspelen op die nood.”

“Daarbij merken we ook dat er steeds meer jongeren een onderneming starten in nieuwe sectoren of sectoren die nog in hun kinderschoenen staan. We hebben daarom nóg meer kennis in huis gehaald en een groter netwerk aan informele partners verzameld zodat we iedereen specifieker kunnen doorsturen naar niche-organisaties. Alle rare en gekke ideeën zijn welkom bij ons. Met onvoorwaardelijke liefde aandachtig luisteren naar ieders idee is essentieel om dat vlammetje van de motivatie aan te steken.”

Een goede sfeer en laagdrempelig kennismaken staan centraal bij BAAS. Hoe zijn de voorbereidingen voor de nieuwe sessies geweest, en hoe worden die coronaproof?
“We zijn op zoek gegaan naar een ruimte die groot genoeg is om op een veilige manier samen te komen. Op die manier kunnen we sessies voorzien voor 30 à 40 personen. Daarnaast biedt die ruimte ook breakout-rooms, die het mogelijk maken om in kleinere groepen op een veilige manier samen te werken.”

“Als de veiligheidsmaatregelen ons toch doen afzien van de fysieke sessies, bereiden we ons voor om ze digitaal te laten verlopen. Via een videocall kunnen we een grote groep mensen aanvankelijk laten luisteren naar een gastspreker en ze daarna in kleine groepen laten overleggen met elkaar.”

Wat maakt dit jaar hét jaar om deel te nemen aan de sessies van BAAS?
“Elke jonge starter die bij ons aanklopt, willen we persoonlijk leren kennen. Als je zelf een idee hebt, is het belangrijk om over je idee te praten met anderen én om dingen te durven proberen. Alleen maar door iets te beginnen doen, kom je erachter of je het leuk vindt of niet. Verder kan het zijn dat je idee mee evolueert eens je gestart bent, simpelweg omdat je door het uittesten van verschillende dingen tot nieuwe inzichten komt.”

“We bekijken hoe we jou als persoon kunnen begeleiden met onvoorwaardelijke liefde om van jouw droom, jouw onderneming te maken. Het is niet langer een snelheidswedstrijd, maar een leertraject dat zich toespitst op kwaliteit en het uiteindelijk doen slagen van jouw idee!”

Inschrijven voor de nieuwe sessies kan nu via www.baasbaas.be.

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!