Nieuws

INTERVIEW CAMPUS

INTERVIEW CAMPUS

Geschreven door Kavka - 24/02/2024

Na een decennium van stilte is de melodic hardcore band Campus eindelijk weer terug! Met stops in Hasselt en Kortrijk tijdens hun Homecoming tour, was hun show in Antwerpen, georganiseerd door Mendville shows, afgelopen vrijdag de laatste halte op hun comeback. In ons gesprek bespraken ze openhartig de redenen achter hun 10 jaar durende pauze, de positieve ontwikkelingen in de hardcore- en punkscene, en lichtten ze een tipje van de sluier op over hun toekomstplannen.

INTERVIEW CAMPUS

Kavka: Vanavond is het de laatste show van jullie mini-club tour. Hoe zijn de vorige 2 gegaan?

Campus: Heel tof! Zeker onze eerste in Hasselt. Dat was full house met goede ambiance en een goede setting in het skatepark.

Kavka: Was er veel stress voorafgaand aan de shows?

Campus:

Tijs: Gezonde stress. Twee weken daarvoor hadden we een try-out in de skateshop in Leuven, en dat was het kantelpunt, oké nu is het goed. Het was 10 jaar geleden dat we echt op een podium stonden.

Kavka: Hebben jullie nog aanpassingen gedaan na die shows?

Campus: Nee, het was een bevestiging van wat we gerepeteerd hadden.

Kavka: Dad Magic en Rotzak zijn er ook vanavond. Zijn jullie er blij mee?

Campus: We vinden het een coole line-up! De nieuwe plaat van Rotzak is ook goed. Het zijn twee bands die het goed doen en publiek winnen. Ze zijn ook heel makkelijk om mee samen te werken.

Nick: Volgens mij heb ik ook nog in de klas gezeten met de zanger van Rotzak. (lachend) Ik weet ook niet meer welk jaar en welke klas. Dat ga ik sebiet eens checken.

Josse: Jij ging nu ook niet veel naar de les. (lachend)

Nick: En ik heb veel scholen gedaan. 

Rik: Dan zal je hem misschien gewoon tegen gekomen zijn op café. (lachend)

Kavka: Jullie hebben 10 jaar pauze gehad, maar nooit echt afscheid aangekondigd. Wat gebeurde er?

Campus

Rik: Ik was toen al 3 jaar gestopt als zanger vanwege privéredenen, en Martijn Lenaerts heeft me vervangen. Voor de rest weet ik niet echt hoe het gegaan is.

Tijs: Aan de ene kant waren er andere mensen op vocals en gitaar waarmee we nog één ep hebben geschreven. Het was het kantelpunt van internationaal gaan of niet. Een deel van ons heeft het voortgezet met die andere gasten en nog coole dingen gedaan.

Josse: En dat was ook leuk, maar anders. Je was echt een groep en je doel was spelen en muziek maken. Het feit dat we nu terug zijn is eerder omdat we elkaar als vriendengroep hebben teruggevonden. Dat is een andere manier van ermee omgaan.

Rik: Eigenlijk kenden we elkaar al van in de jeugdjaren voordat we met Campus begonnen.

Tuur: Voor mij was het raar om de laatste 2 jaar niet meer met mijn broer op het podium te staan.

Rik: Zo emotioneel. Dat heeft hij nog nooit tegen mij gezegd (lachend). 

Tuur: Met alle respect naar Martijn, maar die klik was anders.

Tijs: We hadden andere doelstellingen op dat moment en we wilden dat proberen.

Rik: Als je jaren met dezelfde bezetting speelt en dat verandert dan plotseling, is dat inderdaad wel vreemd.

INTERVIEW CAMPUS

Kavka: Je zei net dat je echt op een lange internationale zou kunnen gaan. Wat waren de plannen dan?

Campus:

Tijs: Dat zou de volgende stap geweest zijn. We hadden wel die weekend tours en een following in Engeland. Zelfs een Engels label voor die laatste ep. Dus er waren wel wat dingen aan het bewegen om mee te gaan op een grote tour.

Rik: Dat was de reden dat ik ook wel gestopt was toen. Elk weekend waren we aan het knallen, en je komt dan op een punt dat je moet zeggen: we gaan er volledig voor of het is gedaan. En ik heb toen ook gezegd tegen de band van: “Doe maar, maar ik kan dat niet privé”. Ik heb er nu wel wat spijt van dat we dat niet gedaan hebben.

Kavka: Zijn die kansen en ambities er nog?

Campus: De kansen zullen er nog wel liggen, maar we weten niet of dat nu persé ons doel is.

Kavka: Stel je voor, Mindwar is ziek en wordt vervangen door Campus op de Rebellion tour. Zouden jullie het dan doen?

Campus: We willen zeker wel, maar kunnen is uiteraard de volgende vraag.

Rik: Ik heb nog veel verlof.

Tijs: Ik zou het ook wel geregeld krijgen (lachend).

Kavka: Zijn jullie zelf actief gebleven als bezoeker in de scène?

Campus: De grote club shows wel, maar de kleine niet echt. In dezelfde periode toen Campus stopte, liep de scène ook leeg. Groezrock, kleine shows en jeugdhuizen kregen het allemaal heel moeilijk. Streaming kwam op en er was niet echt een nood om live muziek te gaan zien.

INTERVIEW CAMPUS

Kavka: Mist de Belgische scene een festival zoals Groezrock?

Campus:

Tuur: Ik denk nu wel terug.  Als je ziet hoeveel Belgische punkrock, hardcore en metal kids naar Jera On Air in Nederland gaan, dan denk ik dat we hier zoiets missen. Groezrock was alles wat een beetje harder was. Je kon er punkrock kijken, maar ook naar metal.

Kavka: Komt dat terug, denken jullie?

Campus: We denken dat er genoeg mensen met ambities zijn om het de komende jaren in een of andere vorm te laten terugkomen. Er zijn in het algemeen ook gewoon terug meer hardcore en punkrock concerten, dus er is een evolutie aan de gang. Vroeger was aan airplay ook een stuk moeilijker. Radio Willy bestond nog niet en bij Studio Brussel was er enkel de zwaarste lijst met Alex Agnew. Het is leuk dat het nu iets makkelijker gaat. We hopen gewoon dat het de jonge generatie bereikt. Onze show in Kortrijk was kei leuk, maar de mensen waren onze leeftijd of ouder. We vragen ons dus af waar de tieners en twintigers zijn.

Kavka: Return Bookings heeft onlangs gezegd dat -18 gratis binnen mag. Wat vinden jullie daarvan?

Campus: Wij vinden dat heel vet. Dat is een perfect initiatief om de drempel zo laag te maken om iedereen daarmee te laten kennismaken. Die vinden de muziek misschien wel cool, maar je moet ze op een show krijgen.

Kavka: Hoe was het om terug te beginnen met schrijven?

Campus: Het ging eigenlijk vanzelf. Het is niet van ‘we luisteren naar deze band, we gaan die riffs kopiëren”. We hebben vanaf het begin af aan gezegd: dit willen we, en dan werk je daar rond en meestal komt daar wel iets uit. En eigenlijk vaak spontaan. Zoals het vroeger ook was. 

Rik: Toen we terugkwamen met de reünie, wilden we zwaardere hardcore spelen, maar dan waren we aan het repeteren en vielen we al snel terug in ons oude repertoire, maar wel volwassener. 

Tuur: Je voelt je niet comfortabel als je dat niet doet en je wilt gewoon comfortabel spelen.

Kavka: Was het moeilijk om terug muziek te schrijven?

Campus: Het ging heel vlot. In één maand hadden we 2 nummers. Het klikt gewoon tussen ons. Er is een sound die eruit komt en dan is het wel een beetje zoeken naar wat werkt en wat niet werkt.

Kavka: Hoe voelt het om terug te zijn?

Campus: We zijn gewoon 5 kameraden die het goed met elkaar kunnen vinden en dat gevoel is onbeschrijfelijk. Dat was ook het initiële idee waarom we terug begonnen zijn. We misten dat ook echt. We zijn echt onszelf op het podium. 

Tuur: Als Rik screamt op het podium, dan heeft hij het publiek mee of maakt hij ze wakker op een normale manier. Dat is hetgene dat ik waardeer aan deze band.

Kavka: Jullie show in Hasselt was ook uitverkocht volgens mij, dus het is wel leuk dat je terug zo warm wordt ontvangen. Hadden jullie bang dat het ging tegenvallen?

Campus:

Rik: Sowieso. Het plan was oorspronkelijk om in het café daar te spelen. Dat zou dan 90 man geweest zijn. De ticketverkoop ging als snel over de limiet, dus we moesten naar de grote zaal, maar dan was er de angst om voor maar een halve zaal te spelen. Uiteindelijk was het dan toch uitverkocht.

Tijs: Het is uiteraard niet overal gemakkelijk. We merken wel dat het niet vanzelfsprekend is.

Josse: Het is wel leuk dat je promotors vindt die ons die kans willen geven. Daar vonden we direct mensen voor.

INTERVIEW CAMPUS

Kavka: Jullie single “Trash Life” is volgens mij wel goed ontvangen?

Tijs: Ja, voor mij zeker lichtjes boven de verwachting. De doelstellingen die we hadden zijn zeker behaald. Vooral omdat het van de 2 nummers die we zijn gaan opnemen, het meest afwijkend is van alles. Meer straightforward en iets meer hardcore getint. De tweede heeft meer ons kantje. Die komt uit in maart.

Kavka: Vorig jaar hebben jullie al in AB en op Pukkelpop gespeeld. Dat zijn niet de minste.

Rik: Pukkelpop was zonder het te downgraden, gewoon op het pleintje niet op de mainstage ofzo (lachend), maar uiteraard wel een hele coole show. En die show in AB was de aftershow van While She Sleeps. We kennen die gasten van vroeger. 

Tijs: Vroeger stuurden de gasten van While She Sleeps ons op Myspace om samen te werken. We zijn samen met hen gegroeid, wij zijn toen gestopt en zij zijn nu mega goed bezig.

Kavka: AB en Pukkelpop zijn leuke namen, maar zijn er ook memorabele optredens in het verleden?

Campus

Tuur: Voor mij was dat persoonlijk Hongarije, waar de geluidsman een hond was.

Campus: De geluidsman had een hond bij.

Tuur: Ik vroeg dan ‘Can I have some more kicks?’ en hij antwoordde dan ‘Ask the dog’ (lachend).

Josse: We hebben veel weekendtours gedaan en die shows waren misschien niet legendarisch, maar het was wel gewoon kei leuk. Op vakantie met de maten.

Kavka: Rock Olmen is al aangekondigd. Zijn er nog festivals die we mogen verwachten deze zomer?

Campus:

Josse: We gaan een toffe zomer hebben. 

Tijs: We hebben zwijgplicht van de festivals, maar we gaan de komende weken nog wel nieuwe dingen aankondigen.

Tuur: Onder andere die comeback tour met Slayer (lachend)

Volg Campus: https://www.instagram.com/campustheband/

Organisator Campus Antwerpen: Mendville shows

Interview & Foto’s: Marijke Crynen

INTERVIEW CAMPUS
Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!