Nieuws

PLAYLIST – Dub met Jah Heavy Load

PLAYLIST – Dub met Jah Heavy Load

Geschreven door Kavka - 02/07/2020

Sinds 2014 organiseert Jah Heavy Load met Dubfest sound system-avonden zoals dat oorspronkelijk gedaan werd: met een muur van luidsprekers en een control tower. Ze spelen van roots tot dub en van stepper tot version. De sound system is het hart van de avond. In de playlist die zij voor ons maakten, vinden jullie alles waar Dubfest voor staat: oude legendes, eeuwige klassiekers en hedendaagse producers.

Hoe zag jullie eerste event eruit, waar en wanneer vond dat plaats?
“Ons eerste event met Jah heavy Load vond plaats in een achterkamer van Den Blauwe Neus, een klein café in Rumst. We hadden toen net een X1 woofer gebouwd. Er kwam aardig wat volk af om mee te dubben tot de zon opkwam. Fredje (de cafébaas) zijn glazen vooraan hebben het geweten. En die van de buurman ook! (lacht) We hebben daar toen nog drie sessies gedaan.”

“Ondertussen bouwden we aan onze sound, onze platencollectie en onze studio. Toen Roel van Roots and Culture ons uitnodigde om met onze versgebouwde sound de arena te betreden met Ion Youth en Jahmbassador kon ons geluk niet op. Die avond staat in ons geheugen gegrift! Dat we daar nu, jaren later, nog steeds onze sound mogen opstellen is een zegen. Zeker als je weet dat er niet veel zalen zijn die eigen sound systems toelaten in hun locatie.”

“Niet veel later organiseerden we onze eerste Dubfest in Kavka Zappa, en itussen zijn we daar toe aan de twintigste editie! Of die zou onder normale omstandigheden toch al hebben plaatsgevonden. Jah Heavy Load Meets Sinai Sound is door de coranacrisis helaas niet kunnen doorgaan. Nummer 20 staat dus nog op het programma. Idealiter zouden we de sound system dan ergens buiten zetten en er een DUBFEST OPEN AIR van maken waar iedereen vrij (1,5 meter van elkaar) kan skanken. Op onze gastenlijst zouden wat bevriende sound systems, producers, singers, spelers van instrumenten en MC’s staan.”

Wat is je beste herinnering aan een event dat je in Kavka georganiseerd hebt?
“Onze beste herinnering gaat terug naar onze eerste sessie met Jah Ragga en Rupelsoldaten. Dubfest nummer 1 was een feit. Ondertussen zijn heel wat vrienden gepasseerd uit binnen- en buitenland. Dub Dynasty, RDH en Dub Conductor. Kingstep, South East, Y&T en Jahmbassador met hun eigen sound. Yano Crucial, Natural High Dubs en Akash. Ook onze laatste Editie met Radikal Guru was zeker een hoogtepunt. Elke sessie was uniek en dat hopen we in de toekomst te kunnen behouden.”

Welke muziek luisteren jullie zelf het liefst?
“Omdat we ook zelf onze eigen tunes maken is het altijd spannend om te zien hoe die worden ontvangen in de dance! SoniK heeft ondertussen zelf heel muziek gemaakt en onlangs een eerste vinyl uitgebracht. Het is altijd kicken als we die tunes spelen, testen en zien hoe het publiek reageert. Die dubplates zijn eigen aan elke sound. Er is niks zo leuk als je eigen tunes door je sound te horen knallen in volle glorie en het volk mee zien bouncen!”

“Daarnaast mag je natuurlijk alle legendes niet vergeten. Reggae, Roots en Dub is gewoon gemaakt om op sound system te spelen. Diezelfde Ijahman Levi, Burning Spear of Bob Marley klinkt op zo’n avond helemaal anders dan thuis op je slaapkamer of in je koptelefoon. Daarom gingen we zelf vroeger altijd naar dub avonden om onze favoriete muziek ten volle te kunnen horen! Big Up naar alle sound systems near and far!”

Welke locatie verkiezen jullie: Kavka Oudaan of Kavka Zappa?
“Kavka Zappa uiteraard, omdat we daar ondertussen kind aan huis zijn. Elke editie zetten verschillende vrijwilligers zich in om er een topfeest van te maken. We zouden nergens anders meer naartoe willen!”

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!