Nieuws

INTERVIEW – Dit is Femmeniste

INTERVIEW – Dit is Femmeniste

Geschreven door Kavka - 08/03/2020

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en dit jaar staat die helemaal in het teken van #EachforEqual: individueel én collectief bouwen aan een gendergelijke wereld. En dat is exact wat Femmeniste doet, een enthousiaste groep jonge mensen die al enkele maanden regelmatig evenementen organiseert in Kavka. Hoog tijd om ze beter te leren kennen!

Wat is Femmeniste en uit welke nood zijn jullie ontstaan?

Joanna Aleksandra: “Femmeniste is een kunstcollectief dat zich inzet om een platform te schenken aan startende kunstenaars. Tegelijk willen we kunst en activisme sterker verbinden. We doen dat door moeilijk bespreekbare thema’s en sociale pijnpunten te onderzoeken om daarover dan een gesprek aan te gaan via kunst. Femmeniste is ontstaan uit de nood om meer te spreken over onderwerpen waar schaamte of vooroordelen rond hangen. En ook uit de nood een verandering teweeg te brengen in het denkpatroon van de maatschappij.”

Waarom is dat belangrijk?

“Bepaalde onderwerpen zitten in de taboesfeer en het is niet altijd voor iedereen even makkelijk of comfortabel om daarover een conversatie starten. Door die zaken te vertalen naar kunst, openen we het gesprek in een veiligere omgeving waar iedereen recht heeft op een eigen mening. Kunst is door iedereen anders interpreteerbaar. Eens er een gesprek gestart is, beginnen mensen meer na te denken en dingen te beseffen. En daaruit ontstaat er verandering in patronen, waar het voor ons om draait. Tegelijk steken we graag een hart onder de riem van bepaalde onderwerpen in de kunst, zoals body image bij vrouwen / mannen / x. Wij willen vertellen dat je wél van jezelf mag houden, dat je jezelf wél graag mag zien, hoe vervelend je bepaalde delen van jezelf ook vindt. In een maatschappij die teert op jonge mensen met een lager zelfbeeld om ze zo eindeloos te doen investeren in het verbeteren van zichzelf, is dat ontzettend belangrijk. We willen laten zien dat je niet alleen bent, mensen verbinden, laten rebelleren tegen wat de maatschappij ons opdringt.”

Wie zit er allemaal achter Femmeniste? Wat is jouw rol hierin?

“Femmeniste bestaat intussen uit een groot team van enthousiaste, fantastische mensen. Als oprichtster maak ik de meeste beslissingen, maar we hebben ook fantastische artiesten, organisatoren en helpers in ons team zitten die het allemaal zoveel makkelijker maken voor mij om dingen te blijven organiseren. Het is dankzij die groep en hun liefde voor kunst en activisme dat Femmeniste zo goed draait.”

Woensdag openden jullie bij ons een nieuwe expo. Waarover gaat die?

“Capturing the Female Mind Through Art is een expo waarin we actief op zoek gaan naar zaken als zelfbeeld, mentale gesteldheid, seksuele agressie en feminisme zelf – want voor iedereen betekent dat iets anders, wat perfect oké is. Het is een verzameling werken van vrouwen én mannen die graag op hun eigen manier via kunst hun zegje willen doen over een onderwerp dat hen het nauw aan het hart ligt. Voor de één is dat jezelf graag zien in een wereld die erop staat dat je jezelf volledig vervormt, voor de ander is dat het vrouwelijk lichaam deseksualiseren en normaliseren.”

  • INTERVIEW – Dit is Femmeniste
  • INTERVIEW – Dit is Femmeniste
  • INTERVIEW – Dit is Femmeniste
  • INTERVIEW – Dit is Femmeniste

Hoe zijn jullie in Kavka terechtgekomen?

“Kavka is de max! Ze staan ons al bij vanaf het prille begin, toen we amper drie man in ons groepje hadden en zelf niet goed wisten waarop en waaraf. We zijn bij Kavka terechtgekomen omdat we lokalen nodig hadden voor vergaderingen en we die daar voor een hele goede prijs vonden. Al snel kregen de mensen van Kavka zelf meer interesse in ons concept en intussen hebben ze ons bijgestaan bij verschillende workshops, een open mic en nu dus ook onze eigen expo. Het is mede dankzij de steun van alle mensen in Kavka dat we groter zijn kunnen worden, waarvoor ik super dankbaar ben.”

Tenslotte, wat die jij zelf op internationale vrouwendag?

“Ik zal slaag uitdelen en incasseren! (lacht) Ik ben namelijk een MMA-vechter en ben volop aan het trainen voor mijn volgende partij. Maar ik eindig mijn avond absoluut met een interessante docu over belangrijke vrouwen in de geschiedenis, puur om de dames die de weg voor ons hebben vrijgemaakt te eren.”

Femmeniste is er voor iedereen, en dat is ook in hun naam terug te vinden. Het Franse ‘femme’ werd samengebracht met het Engelse ‘men’ en zo ontstond FemMENiste. Ze streven ernaar om een spreekbuis te zijn voor vrouwen én mannen, maar ook voor de LGBT+ community. Zin om met hen in contact te komen? Contacteer ze via Facebook of Instagram.

De expo Capturing the Female Mind Through Art is nog te zien t.e.m. 25 maart. Let wel dat de exporuimte na de openingsavond enkel vrij toegankelijk is op woensdagen tussen 14.00-18.00 (i.s.m. Jammings). Op zoek naar meer info of wil je op een ander moment langskomen? Stuur een mailtje naar info@kavka.be!

Foto’s: Dewi Mik

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!