Nieuws

INTERVIEW FATAL MOVE

INTERVIEW FATAL MOVE

Geschreven door Kavka - 16/05/2024

Op 10 mei vierde de Antwerpse hardcore band Fatal Move de release van hun nieuwe plaat ‘FUGAZI’ in een goed gevulde Kavka. Samen met de support bands Redemption Denied en In Clover beslisten ze om het kot af te breken. Tussen alle chaos door nam bassist Thomas Luyten toch nog even de tijd om meer uitleg te geven over de betekenis en het werk achter hun nieuwe plaat.

INTERVIEW FATAL MOVE

Kavka: Gefeliciteerd met jullie nieuwe release boys. Hoe voelt het om Fugazi eindelijk te kunnen delen met de wereld?

Thomas: We zijn enorm trots op deze release en alles erop en eraan. Elk nummer heeft iets uniek. De titletrack ‘Fugazi’ heeft een zang stukje, met ‘Arise’ hebben we een waanzinnig grave solo opgenomen van Yoshi Adriaensen (merci makker ). Ook het artwork is iets uniek en niet alledaags, zeer kleurrijk voor ons genre maar toch hard. We zijn zeer blij dat we dit eindelijk kunnen delen met de buitenwereld !

Kavka: Fugazi werd grotendeels opgenomen tijdens de coronacrisis en de frustratie horen we duidelijk terug in de EP. Was het opnemen van deze release een soort uitlaatklep voor jullie

Thomas: Absoluut. Fatal Move in het algemeen is voor ieder van ons een uitlaatklep, en deze EP nog meer als tevoren. Zelfs repeteren mocht anno 2020 en 2021 niet meer, toch bleven we wekelijks afspreken bij mij thuis om riffs en beats digitaal op te nemen. Dat deed ons enorm veel deugd, zo bleven we toch nog creatief bezig. De track ‘Fugazi’ gaat deels over die corona periode maar is ook toepasselijk op elk ander nationaal en internationaal conflict in de voorbije jaren.

FUGAZI staat voor damaged beyond repair en is onze reactie op wat er in de wereld gebeurt, vooral in de recente jaren. De wereld is altijd een sh*tshow geweest en zal dat ook altijd zo zijn en deze 6 nummers is onze manier om te proberen om dit allemaal een plaats te geven. De mens is altijd zijn eigen ergste vijand geweest en dat zal altijd zo zijn. We zouden allemaal in vrede kunnen leven, maar in plaats daarvan kiezen we ervoor om elkaar en de planeet om wat voor reden dan ook te vernietigen. Onze leiders zijn vaak de grootste criminelen en komen er het makkelijkst mee weg. Soit.

Kavka: Bij het nummer Disgrace gaat het over zinloos geweld, kan je ons hier meer over vertellen?

Thomas: De meesten onder ons zijn rechtstreeks of onrechtstreeks slachtoffer geweest van zinloos geweld in de voorbije jaren. Sommige mensen zijn zo vol miserie dat ze liever andere mensen meesleuren in die diepe, donkere put van eenzaamheid, onmacht en frustratie dan aan zichzelf te werken. Disgrace gaat over op eenzelfde manier reageren tegen plegers van zinloos geweld. Zonder nuance, zonder kennis van achtergrond, spreken met de helaas universele taal van geweld.

We weten allemaal dat de maatschappij en de geschiedenis uiteindelijk de hoofdverantwoordelijke is voor de kansarmoede en bijgevolg miserie waar vele mensen zich in bevinden. Bij dit nummer hebben we dat allemaal achterwege gelaten. Oog om oog, tand om tand. En dat kan soms deugd doen.

INTERVIEW FATAL MOVE

Kavka: Waar gaat het nummer Tradition over? De intro is toch afkomstig van een voetbalmatch van RAFC?

Thomas: Tradition heeft inderdaad de intro van een RAFC-lied die we samen gemaakt hebben met Penny van SG Records. We steken niet onder stoelen of tafels dat Fatal Move rood-wit kleurt. De tekst komt van Ziggy en is geïnspireerd op de beleving van Antwerp FC matchdagen, de vriendschappen en de emoties die er ontstaan. Het nummer gaat over wilskracht en samenhorigheid.

Kavka: Het artwork van Fugazi is ook insane! Hoe zijn jullie beland bij Chuck Anderson en Youri?

Thomas: Ziggy en ik waren al lang op zoek naar designers om met een unieke stijl voor deze EP. Zo zijn we via Instagram op Chuck Anderson gekomen. Chuck heeft designs gemaakt voor enkele hardcore bands – en shows uit Chicago en we waren meteen verliefd op zijn designs met intense kleurencombinaties. En zo geschiede. Youri Luyten van Expect More is mijn neef en geniaal grafisch ontwerper en helpt ons al jaren met designs. Voor deze EP heeft hij het werk van Chuck wat aangepast en de albumart gemaakt. Wij zijn echt enorm tevreden met het resultaat.

Kavka: Hoe verloopt het proces van het maken van een nieuwe track eigenlijk bij jullie? (lyrics/instrumentaal)

Thomas: Iemand schrijft wat riffs en daar werken we tijdens repetities op verder. Als onze gitarist Kenny iets schrijft, en zijn bijdrage van riffs aan de EP is ongetwijfeld het grootst van ons allemaal, is het vaak een volledig nummer met drums. Kenny komt ook soms op een repetitie met ingeneuriënde (is dat een woord?) riffs op zijn telefoon die hij dan ter plekke herbeluistert en naar gitaar vertaalt.

Als de basis van riffs + drums klaar is, voegt iedereen zijn eigen bijdrage toe: zang, leads, drums, … Jens zorgt dan weer voor preproducties van die nummers waardoor we ze thuis kunnen oefenen.

We hebben ook een enorm relaxt opnameproces achter de rug dankzij de homestudios van onze vrienden Max Everaert (Everhard productions) en Penny waardoor we meer tijd en ruimte hebben gehad om te experimenteren. Ook de singles ‘Groove’ en ‘Those Days’ hebben we zo opgenomen.

INTERVIEW FATAL MOVE

Kavka: Jullie hebben er een bewogen jaar achter de rug met het 10-jarige bestaan en festivals zoals Dour en Graspop. Hoe kijken jullie hierop terug?

Thomas: Waanzin. Ik was net terug van een dikke 2 maanden reizen zonder één keer een gitaar vast te houden en twee weken later speelden we een headline show in een praktisch uitverkochte Trix Club. Daarna Graspop, Dour, Ieperfest, een tour van 5 dagen met de gasten van beyond the Styx, enfin, het ging even heel hard. Wij zijn allemaal uiteraard enorm dankbaar voor al die kansen en ervaringen, groot en klein.

Kavka: Jullie spelen deze zomer op o.a. Alcatraz, staat er nog iets in de agenda voor 2024?

Thomas: We hebben ons hard geconcentreerd op de release in Kavka, en dit was één van onze favoriete optredens ooit. Wat een vibe man, ongelooflijk. Alle bands, alle bezoekers, iedereen was op z’n best. En dat in één van mijn favoriete venues in de stad waar ik zelf jaren vrijwilliger ben geweest. Kavka voelt echt nog altijd aan als thuiskomen.

Eind mei wordt onze drummer Joeri vader dus doen we het iets rustiger aan. 6/07 spelen we RIIP Fest in Frankrijk met onder andere Harms Way, Knuckle Dust, … 9/08 spelen we op het legendarisch Alcatraz Festival, 7/09 spelen we op HXC Over HCA Fest in Denemarken. Dat zijn de grotere, daartussen en daarna komen nog enkele shows die binnenkort announced worden. Oh ja, en in oktober zijn we weer 5 dagen tour met de mannen van Cold Grip. Ook hier, TBA maar ik kan je wel al vertellen dat we Zürich en Milaan passeren.

Interview en foto’s door: Glenn https://www.instagram.com/glenzer_li/

Volg Fatal Move: https://www.instagram.com/fatalmovehc/

Show georganiseerd door Sonic Excess

INTERVIEW FATAL MOVE
Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!