Nieuws

INTERVIEW WASTE

INTERVIEW WASTE

Geschreven door Kavka - 03/02/2024

Kavka stapt in de wereld van Waste na hun opzwepende optreden als voorprogramma voor Black Foxxes. Ontdek de chaos en creativiteit achter deze Belgische band, geïnspireerd door onder andere Idles, maar ook Belgische acts zoals Stake en RaketKanon. Waste deelt hun avonturen bij Soundtrack, hun Rock Rally-deelname, en onthult hoe hun muzikale reis schommelt tussen duistere tonen en verrassend dansbare klanken.

INTERVIEW WASTE

Kavka: Hoe was de show?

Waste: 

Jef:Gezellig en warm.

Niels: Veel bloed. (toont bebloede vinger van Robbe door het drummen)

Robbe: Bloed op het drumstel van de andere band. Het was een heel leuk drumstel, hoor, maar nu niet meer. Ik heb het geverfd.

Kavka: Jullie hebben veel energie op het podium. Is dat iets wat jullie altijd doen?

Waste: Ja, ook al is het bijvoorbeeld een rustige avond, in de zin van dat er weinig volk staat. Dan gaan we nog altijd zorgen dat we gewoon dezelfde energie proberen te geven. Dezelfde energie elke show. We spelen gewoon graag.

Kavka: En hebben jullie zo van die rituelen voordat je begint?

Waste: We hebben geen rituelen, maar wel regels. Niet te veel drinken voor de show. Maximaal 2 consumpties. Soms een pintje en een Duvel, of 3 wijntjes.

Anella: Drie?

Brent: Ja, twee of drie. 

Anella: Jullie waren net al ambetant op mij omdat ik… (lachen)

Kavka: Is die regel gekomen omdat er al eens iets fout is gelopen voor die regel?
Jef: Nee, we hebben het gevoel dat iedereen meer gefocust is als we niet te veel drinken voor de show. We merken dat de energie dan ook beter is. 

Niels: We hypen elkaar ook op voor de show, zodat we gehyped zijn voordat we beginnen.

Kavka: Voor de mensen die jullie muziek nog niet kennen, hoe zouden jullie de band omschrijven?

Waste: Chaos. Lawaai. Noise. Chaos. Overal en nergens en nergens met overal.

Kavka: Wie zijn jullie invloeden?

Waste: Idles. RaketKanon en Kapitein Korsakov. Guru Guru ook wel. Stake vinden we gewoon geweldig. Dat hoor je misschien minder in onze muziek. 

Kavka: Als ik één band erop mocht plakken was het wel Stake. Ik hoop dat dat een compliment is?

Waste: Ja zeker. We zijn vooral geïnspireerd door de Belgische alternatieve scene. 

Brent: En dan een band zoals Idles en de classics zoals Queens of the Stone Age. Iets minder nu, maar vroeger zeker wel. 

Niels: Clouseau ook uiteraard (lachen)

Kavka: Door jullie diepe teksten?

Jef: Die komen van Niels Destadsbader. (lachen)

Kavka: Jullie zijn vandaag mee met Black Foxxes. Kenden jullie de band al?

Jef: Ik wel, ik kende de band. Ik luister er eigenlijk al jaren naar, maar zonder het door te hebben. Ze staan in mijn chaos lijst met het nummer Badlands, dus ik hoop dat ze dat straks live gaan spelen. 

Niels: Ik vind dat wel een heel coole band. Ik kende ze niet, maar ik heb ze wel veel geluisterd deze week en ik vind ze wel mega goed.

INTERVIEW WASTE

Kavka: En van welke bands zou je het voorprogramma ook wel eens willen spelen?

Waste: Idles, Stake, Meltheads, Brutus, Viagra Boys. Dat zou cool zijn. Of Tramhaus.

Kavka: Jullie laatste EP was over het algemeen redelijk donker, zwaardere gitaren en trager, maar bij jullie nieuwste single “Urges,” heb ik het gevoel dat het iets dansbaarder is. Was dit de bedoeling?

Waste: Eigenlijk niet. Neen, dat is gewoon ontstaan. Deze zomer hebben we echt vier dagen in Trix gerepeteerd. Maar echt geleefd. Een hotelletje gepakt enzo. En dan 4 dagen echt volle bak gerepeteerd. “Urges” is er op het einde van de tweede dag uitgekomen. We waren al een half uur roekeloos aan het rondlopen. De focus was even kwijt omdat we al even bezig waren en ineens kwam “Urges” eruit en dat klonk goed.

Kavka: Ik las ook dat het een leuk proces was om deze single te maken. Gaat dit de toon worden voor de rest van het album?

Waste: Geen idee. We zijn nog aan het schrijven aan ons album. Dat zou volgend jaar pas uitkomen in 2025. Want nu was het een EP van 5 nummers. Dus we willen het wel groter nu. Het zal wel echt een mix zijn. 

Kavka: Chaos hé? 

Anella: Chaos ja. We willen blijven verrassen. Langs de ene kant zijn we heel donker, maar dan kunnen wij ook zoiets heel happy maken. Waardoor er zo’n hoek af is. Dat is leuk om mee te spelen.

INTERVIEW WASTE

Kavka: Is dat niet moeilijk om geboekt te worden op die manier?

Waste: We denken daar niet te veel over moeten nadenken. W moeten ons eigen ding doen en gewoon ons amuseren en dat erin stoppen.  Het is tenslotte ook aan ons. Wij maken de meeste random dingen. Zoals de vorige keer op de repetitie, komt er ineens zo’n disco-techno nummer. Als andere mensen dit horen, zouden ze dat heel raar vinden. Mensen zouden niet direct denken “dit is Waste,” maar misschien in het jasje waarin we het zouden steken dan weer wel.

Kavka: Komen er dit jaar nog singles uit?

Waste: Volgende maand komt er eentje. Eind februari, zodat we dit synchroon kunnen trekken met onze deelname aan Humo’s Rock Rally.

Kavka: Vorig jaar hebben jullie het goed gedaan op Soundtrack hé?

Waste: We hebben in Antwerpen gewonnen!

Kavka: En hoe was dat eigenlijk om mee te doen?

Waste: Tof, maar toch speciaal.

Kavka: Hoe werkt dat proces eigenlijk?

Jef: Dat is met één voorronde waar je live speelt, en dan is het direct de finale. Er is dan een jury en publieksstemming die beslist wie er wint. De publiekslieveling krijgt 1000 euro.

Robbe: Hebben wij 1000 euro gekregen? (verbaasd)

Jef: Nee, omdat wij hier in Antwerpen laureaten waren. We kregen wel coaching.

 

INTERVIEW WASTE

Kavka: Wat heb je daaruit geleerd?

Waste: Na elke sessie, voorronde en in de finale hebben we feedback gekregen, ook van de jury. Dat vind ik heel leerrijk. En Tim De Gieter (o.a. Amenra en Doodseskader) heeft ons enorm geholpen. De dag van de finale kwam hij tijdens de repetitie wat mee luisteren naar de sounds. Uiteindelijk is hij heel de dag gebleven omdat hij ons goed vond. Hij heeft heel de dag met ons doorgebracht en heeft ons geholpen met de opstelling van onze finale in Soundtrack. Dat voelde super goed.

Kavka: Cool! En zijn er dingen die je meenemen in de Rock Rally?

Waste: We weten eigenlijk niet of we visuals mogen projecteren, maar we vinden dat wel een meerwaarde. We zijn aan het twijfelen of we dat kunnen houden als iets speciaals, voor als we naar de volgende ronde zouden mogen gaan. Het is een afweging. Hoeveel geef je al prijs?

Kavka: Er zijn best al wat shows aangekondigd. Zitten er al festivals bij?

Waste: We gaan daar nog niets over zeggen.

Robbe: Alle jong! (verontwaardigd) 

Waste: Tomorrowland,  maar niet op het festival. Wel een café voor het festival (grappend)

Kavka: Zijn er wel festivals waarvan je droomt om ooit te spelen?

Waste: Rock Herk op de street stage. Het is ons derde jaar dat we er samen heen gaan. En dat zou echt een droom zijn. De street stage is echt machtig. 

Kavka: Dat is mogelijk hé. Je hebt al een goed parcour bij Soundtrack afgelegd en nu nog een deelname aan de Humo’s Rock Rally.

Waste: Ze hebben denk ik meestal wel een paar plekken over voor de winnaars of de bands die ze goed vinden.

Kavka: Voor de rest van 2024 nog leuke plannen?

Waste: Studio opname, naar aanloop van het album.

Veel schrijven. Leuke shows spelen. Kijk naar bookers. En het SoundTrack weekend uiteraard.

 

Volg Waste en al hun avonturen
https://www.instagram.com/waste_be/

Foto’s live show: Glenn Verberck
Foto’s backstage: Marijke Crynen

INTERVIEW WASTE
Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!