Nieuws

Jump: inloophuis voor kwetsbare jongeren

Jump: inloophuis voor kwetsbare jongeren

Geschreven door Kavka - 24/11/2020

De stad Antwerpen wil dak- en thuisloosheid bij jongeren bestrijden. Ze slaat daarvoor de handen in mekaar met Mind The Gap, een collectief van een 40-tal Antwerpse organisaties die de krachten bundelen om exact datzelfde te realiseren. Samen lanceren ze nu ‘Jump’: een laagdrempelige ontmoetingsplek voor kwetsbare jongeren in Kavka Oudaan. Deze jongeren vinden er een warme ruimte, een luisterend oor, advies of een eventuele doorverwijzing naar verdere hulpverlening. De opstart kadert in een breder plan om een beter zicht te krijgen op Antwerpse sofaslapers: jongeren die weglopen van hun moeilijke thuissituatie.

Jump is gelegen in Kavka Oudaan en zet in op vroege interventie bij jongeren die het risico lopen thuis- of dakloos te worden. Het is een laagdrempelige en informele ontmoetingsplek. Jump is er voor iedereen tussen 17 en 25 jaar oud maar focust vooral op jongeren die in armoede leven, eenzaam zijn, nieuw zijn in België, zorg mijden of moeilijk aanhaken bij reguliere hulpverlening.

De focus van Jump ligt op laagdrempelige ontmoetings- en groepsactiviteiten. Het is geen plek voor intensieve hulpverlening, doorverwijzing vanuit en naar andere partnerorganisaties staat wel centraal.  Sophie Reijnen, coördinator van Jump: “Jump is er voor jongeren die op zoek zijn naar een warme plek om te chillen, iets te eten, te douchen of gewoon even tot rust te komen. We hebben ook computers om bijvoorbeeld een appartement, een nieuwe job of een studie te zoeken of voor school te werken.”

De opstart van Jump past in de plannen van het Antwerpse stadsbestuur om dak- en thuisloosheid bij kwetsbare jongeren te bestrijden. Met Kavka Oudaan wordt bewust gekozen voor een laagdrempelige plek in het centrum van de stad. De stad wil in de toekomst ook meer inzetten op woonbegeleiding en het creëren van stabiele huisvesting.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “Sofaslapers – jongeren die vluchten van hun moeilijke thuissituatie – zijn een sluimerend probleem in onze stad. We weten niet met hoeveel ze zijn of waar ze altijd zitten. De opstart van Jump is daarom een belangrijke stap. Deze jongeren willen in Antwerpen hun dromen waarmaken. Wij moeten alles op alles zetten opdat ze dit ook zelf kunnen.”

Jongeren zijn welkom bij Jump elke dinsdag en donderdag van 14u tot 19u. Vanaf januari is Jump ook op maandag geopend.

Jump is een samenwerking tussen Stad Antwerpen, Mind The Gap en Kavka en kwam tot stand met de steun van district Antwerpen.

Voor meer info kan je Sophie Reijnen, projectverantwoordelijke voor Jump, mailen of bellen op 0484 74 16 29.

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!