Nieuws

Mentaal gezond in tijden van corona

Mentaal gezond in tijden van corona

Geschreven door Kavka - 03/11/2020

Het zijn rare tijden. We moeten allemaal onze handen wassen, mondmaskers dragen, afstand houden en binnen blijven. Zo weinig mogelijk mensen zien. Vanaf deze week zit het hele Vlaamse hoger onderwijs in code rood waardoor bijna alle lessen opnieuw online gegeven worden. Heel wat mensen zitten (nog steeds) op tijdelijke werkloosheid of hebben het moeilijk om een job te vinden. De tweede lockdown is een feit. Maar hoe hou je dat vol? Hoe blijf je gezond, ook in je hoofd? En wat als het écht niet meer gaat? Weet dan dat er hulp is en dat je niet alleen bent. We zetten heel wat tips en platformen op een rijtje.

AAN JEZELF WERKEN

De coronacrisis maakt de leefwereld van heel wat mensen heel onstabiel, en dan kan ons hoofd snel volgen. Daarom is het belangrijker dan ooit om te werken aan je mentale weerbaarheid. Het versterken van je veerkracht kan al veel helpen om beter om te gaan met stress en problemen. Besef dat niet alles voor iedereen even goed werkt en wees dus niet bang verschillende dingen uit te proberen.

FIT IN JE HOOFD
Met deze website leer je via informatie en oefeningen om controle over je eigen leven te hebben. Je leert jezelf te waarderen. Je kan het hoofd bieden aan stress en tegenslag. Je leert positief in het leven te staan.

IEDEREEN OK
Deze website biedt een gratis online interventie die helpt om gevoelens van onrust te doorbreken via technieken uit de traumatherapie. De interventie bestaat uit een video die je door een stappenplan en oefeningen gidst. Je kan het stappenplan alleen of samen met je huisgenoten doorlopen in ongeveer vijfenveertig minuten.

VAARDIG LEVEN
Vaardig Leven biedt je tools om veerkracht te ontwikkelen en fundamentele psychische vaardigheden te trainen zoals mindfulness, bewust omgaan met moeilijke gedachten en emoties, om een zinvol leven te kunnen uitbouwen ondanks de moeilijkheden die dit met zich meebrengt. Iedereen krijgt gratis toegang tot de online leeromgeving.

MIJN KWARTIER
Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma. Het is gepersonaliseerd en ontwikkeld door artsen, gebaseerd op wetenschappelijke studies. Voor 55 euro help je jezelf een maand lang elke dag 15 minuten vanuit je zetel thuis, wanneer je maar wil, makkelijk en snel. Zonder wachttijden. Het programma stelt je oplossingsgerichte vragen zodat je met behulp van oefeningen in zelfcontrole om negatieve gedachten stil te leggen tot het besef komt dat je problemen opgelost zullen geraken.

CHECK JEZELF
Deze website zet je op weg om mentaal fit te blijven, in coronatijden én daarbuiten! Met tips, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen.

DEPRESSIEHULP
Op deze website krijg je tips om tijdens de coronacrisis enigszins in evenwicht te blijven. Om je persoonlijke spanningscurve af te vlakken tot een beheersbaar niveau.

JAC
Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Het geeft jongeren die het moeilijk hebben de steun om zelf terug verder te kunnen. Het biedt rust aan diegenen die dat kwijt zijn. Het versterkt de mogelijkheden van jongeren. Je kan bellen, mailen of chatten, en als je dat wil, kan je ook altijd anoniem contact opnemen.

CAW
Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt iedereen met vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Een moeilijke relatie, persoonlijke moeilijkheden, financiële, administratieve, juridische of materiële problemen … Daarvoor is het CAW er.

(ANONIEM) PRATEN?

Eerder nood aan een babbel? Praten en luisteren zijn essentieel voor een goede mentale gezondheid. Vaak kunnen vrienden en familie daar al een rol in spelen, maar soms is het ook goed om met iemand te spreken die buiten je leefwereld staat. Dan staan de onderstaande opties altijd klaar voor jou.

AWEL
Alle kinderen en jongeren kunnen Awel anoniem contacteren over alles wat hen bezighoudt. Awel luistert, voelt en denkt mee. Ze zijn bereikbaar via chat, telefoon of via mail. Op deze website kan je ook heel wat info vinden over onderwerpen die jongeren vaak bezighouden.

TELE-ONTHAAL
Tele-Onthaal biedt in de eerste plaats een helpend gesprek aan iedereen die op zoek is naar een luisterend oor of zich ergens zorgen over maakt. Zo’n gesprek kan via telefoon of chat. Daarnaast verwijst Tele-Onthaal ook gericht door naar andere diensten als het nodig is.

UILENSPIEGEL
Als je nood hebt aan een gesprek met lotgenoten, kan je terecht bij de luistergenoten van UilenSpiegel. Luistergenoten zijn lotgenoten die een luisterend oor aanbieden aan wie nood heeft aan een gesprek via telefoon, chat of mail.

ZELFMOORDLIJN1813
Als je hulp zoekt om met zelfmoordgedachten om te gaan, bezorgd bent om iemand of nabestaande bent na een zelfdoding, kan je terecht bij de zelfmoordlijn. Zelfmoord1813 is een online platform waar iedereen alle relevante informatie rond preventie van zelfdoding kan terugvinden. Via Zelfmoord1813 kan je contact opnemen met hun online diensten, een gratis en anonieme hulplijn die je kan bereiken via telefoon (op het nummer 1813), chat en mail.

EN VERDER …

Er bestaat nog heel wat materiaal dat het starten van een gesprek kan vergemakkelijken, dat je kan inspireren of afleiden. Hier een kleine greep uit het grote aanbod!

WAT WAT
WAT WAT is er voor iedereen die het even niet weet. Bij zowel spannende als moeilijke momenten. Op hun website vind je het donkere gedachtenspel met 38 vragen of ‘gespreksstarters’ om te praten over hoe het écht met je gaat.

ONBESPREEKBAAR
In deze mentale gezondheid podcast maken Jef en Nicolas mentale gezondheid bespreekbaar. Volg de Instagrampagina @onbespreekbaar of beluister de afleveringen op Spotify.

FILMS, BOEKEN EN GEDICHTEN
Hier vind je een lijst films, boeken en gedichten op over geestelijke gezondheid. Het kan je helpen om te kijken naar of te lezen over verhalen van anderen.

BRONNEN & INSPIRATIE
Cultuurloket
VRT NWS
& alle aangehaalde platformen

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!