Week van de bij
Geschreven door Kavka - 31/05/2021
Gisteren startte de ‘Week van de Bij’. De meter van die speciale week, radio- en tv-presentatrice Britt Van Marsenille, zette een paar weken geleden een bijenkast op ons dak. Sindsdien gonst het er van de bedrijvigheid. In een interview aan De Morgen geeft ze meer uitleg over haar bijtjes.
Een kaal, grijs dak midden in de stad lijkt niet de gedroomde biotoop voor een bijenkolonie. Toch doen de stadsbijen het vrij goed, zegt de meter van de ‘Week van de Bij’, van 30 mei tot 6 juni. “Hier in de buurt zijn genoeg parken, terrassen en balkons waar ze stuifmeel en nectar kunnen vinden. Bloemen planten is de beste manier om bijen te helpen.”
Zes jaar geleden raakte Britt na het lezen van een artikel over bijensterfte in de ban van de bij. Nu heeft ze zelf een boek uit, boordevol bijenweetjes op kindermaat. “De belangrijkste bestuivers van landbouwgewassen zijn de motor van onze voedselvoorziening. Het is mijn missie om ze te redden.” Na een imkeropleiding timmerde ze haar eerste bijenkast in elkaar. Sindsdien nam de fascinatie alleen maar toe. “Elk volkje verschilt, ieder seizoen is anders. Op mijn tachtigste zal ik nog niet alles weten.”
“In de zomer is het een drukte van jewelste. Op het hoogtepunt heb ik zo’n 60.000 bijen. Dan kun je geen maand op vakantie gaan. Ik kom twee keer per week de kast controleren: de bijen moeten voldoende plaats hebben en er kan maar één koningin zijn. Ik zit soms uren te zoeken voor ik haar vind. Net een spelletje Waar is Wally?”
In het bijenrijk is zo’n vorstelijke titel overigens niets om jaloers op te zijn. De koningin heeft maar één doel: haar volk in stand houden. Dat betekent zo’n 2.000 larven per dag leggen. “Een bijenkast is één grote kraamkliniek. Er worden constant bijen geboren. Elke nieuwkomer draait direct mee in het systeem. Wonderlijk om te zien.”
Hoewel Britt graag honing eet, is het niet de bedoeling om te oogsten. “Ik krijg het niet over mijn hart om aan de voorraad van de bijen te zitten. Ze hebben de voedingsstoffen nodig om de winter te overleven. Ze eten, soigneren de koningin en houden elkaar dan warm. De eerste keer de kast openen in de lente is altijd een spannend moment.”
Britt bij de bijen, Horizon, 72 p., 16,99 euro.
Bron: De Morgen
Meer info over Week van de Bij vind je hier.