Nieuws

INTERVIEW – Gedekoloniseerd Slam Poetry Festival

INTERVIEW – Gedekoloniseerd Slam Poetry Festival

Geschreven door Kavka - 04/02/2019

‘Dekoloniseer Antwerpen’ grijpt de Poëzieweek aan om het koloniale verleden en de erkenning ervan onder de aandacht te brengen. “Deze keer trekken we niet op straat, maar slaan we de handen in elkaar met You on Stage voor een Slam Poetry Festival in het jongerencentrum Kavka.”

Zo wil Dekoloniseer Antwerpen, een samenwerking tussen verschillende organisaties onder wie Hand in Hand, Kilalo, Ayo en Hart boven Hard, een ander en jonger publiek bereiken. “We voeren al een hele tijd actie in verschillende steden, waarbij we ervoor pleiten om het koloniale verleden en de band met het huidige structurele racisme te erkennen”, zegt coördinator Maurius Dekeyser. “Want onze samenleving is zo gestructureerd dat er op verschillende domeinen systematisch mensen uit de boot vallen. En dat heeft veel te maken met vooroordelen en ideeën die afstammen uit het koloniale verleden.”

Dekoloniseer Antwerpen wil onder meer dat Antwerpen een Lumumba­straat krijgt. “Omdat Patrice Lumumba een symbolische figuur is. Het is een eerste stapje, maar wel een stap die tegengewicht biedt tegen de sterke aanwezigheid van het koloniale tijdperk in ons straatbeeld.”

Het Slam Poetry Festival op 4 februari in Kavka maakt deel uit van die campagne van Dekoloniseer Antwerpen. “Op de affiche staan artiesten die een band hebben met de Afrikaanse dia­sporagemeenschappen, poëten die strijden voor het dekoloniseren van onze samenleving en die tegelijk de link leggen met de huidige situatie. Zo brengt Seckou Ouologuem teksten en gedichten die hierover zullen gaan.”

Staan verder nog op het programma: Sarah Bekambo, Ado el Ado en Esohe Weyden.

Bron: Gazet van Antwerpen

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!