Nieuws

INTERVIEW – Dit zijn de curatoren van Take Over M HKA

INTERVIEW – Dit zijn de curatoren van Take Over M HKA

Geschreven door Kavka - 09/04/2021

Tijdens de eerste Take Over draait alles rond omgaan met verlies. Van 16 tot 18 april nemen Iris Bouche en Kobe Proesmans samen met 8 jongeren het dak van het M HKA over om er via beweging en muziek te ontdekken wat het betekent om iets te verliezen. Persoonlijke ervaringen en verhalen worden vertaald tot dans en geluid. Maar waarom hebben ze voor dit onderwerp gekozen?

Kobe: “Tijdens mijn studies percussie en drummen balanceerde ik heel vaak op de dunne lijn tussen omarmen en loslaten. De ene dag repeteerde ik tot de oefening een tweede natuur werd, de andere dag was het net nodig om datgene wat me eigen was, los te laten. Vaak zien we verlies als iets zwaars en donkers. Maar iets loslaten, bewust of onbewust, kan ook hoopvol zijn. Er ontstaat dan ruimte voor nieuwe uitdagingen. Na al die jaren blijft dat dansen op die dunne lijn voor mij nog steeds een uitdaging, maar het zet me als maker en speler keer op keer op het puntje van mijn stoel. Het houdt me scherp.”

Iris: “Als kind groeide ik op tussen twee culturen. Twee verschillende delen die mijn eigenheid en mijn identiteit bepaald hebben. Het ene deel was vertrouwd, het andere ongekend. Toch bleef ik steeds vragen krijgen naar mijn ongekende helft, soms vanuit nieuwsgierigheid of onwetendheid, maar vaak ook met andere bijbedoelingen.”

“Hoewel ik mijn echte ouders nooit heb gekend, ben ik altijd een denkbeeldige band blijven houden met mijn biologische mama. Maar zelfs met de puzzelstukken die ik over de jaren heen verzameld heb, blijft onze relatie aanvoelen als een gemis. En dat gemis gaat niet over, het voelt eerder aan alsof het om je heen groeit.”

“Het omgaan met dat gevoel van gemis of verlies heeft in mijn werk als onderzoekend kunstenaar altijd een belangrijke rol gespeeld. Dat omgaan met verlies ontwikkelt zich verder in de loop van ons leven en gaat deel uitmaken van wie we zijn.”

Kobe: “In deze Take Over willen we samen onderzoeken wat het betekent om verlies mee te dragen in je leven zonder daardoor minder veerkrachtig te zijn. Wat is het beeld van een ‘Gekwetste Krijger’? Kan je winnen, zelfs als je verliest? Als verlies iets zou zijn dat je kon vastnemen, wat zou dat dan zijn?”

“Samen onderzoeken we via beweging, dans, muziek en geluid de verschillende manieren waarop we omgaan met angst, veerkracht, overwinning, woede, ontkenning, berusting, opluchting of verdriet. Verschillende gevoelens die de ervaring van verlies teweeg kunnen brengen. We starten een zoektocht naar andere vormen van vasthouden en zoeken verbinding via je eigen ervaring en blik op de wereld. We zetten de handrem af en gooien het stuur volledig om, we verliezen onze individuele houvast en dan … who knows … we take over!”

Ben je tussen 18 en 25 jaar oud en heb je zin om mee te doen? Stel je dan ten laatste 11 april kandidaat via deze link. Ervaring is niet nodig.

Close

Contacteer ons

Zappa is verhuisd!

Zappa.be is verhuisd naar kavka.be omdat we geloven dat beide locaties elkaar versterken en we ze op die manier digitaal dichter bij elkaar willen brengen. Ontdek op onze nieuwe website wat we te bieden hebben aan jongeren initiatief!

Klik om verder te gaan.

Close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste Kavka nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvang 'm in je mailbox!